Tolark tar med barnen i processen / by Liselotte Olsson Westlund

Tolark önskar beställare, vänner och alla barn en god jul. Vi skänker pengar till Bris och tar med oss barnen i vår arkitektur. I år har vi fått flera nya spännande projekt. 1 nybyggnad av en skola och en nybyggnad av en förskola. Ett helt kvarter i Västerås och nybyggnad av 70 lägenheter i Barkarby. Alla projekt kommer att påverkas av barnperspektivet.

Nästa år blir barnkonventionen lag. Det innebär att vi måste lyssna på barnen när vi ritar förskolor och skolor men också när man utformar bostadsområden.

Tolark har alltid haft barnperspektivet i fokus men av erfarenhet vet vi att komplexiteten i projekten gör att barnen ibland kommer andra hand. Vi tänker på kökspersonal, städpersonal och lärare och där har vi en gedigen lagstiftning kring arbetsmiljö. Att göra barnkonventionen till lag är ett politiskt beslut. I Sverige har vi redan lagstiftning där barnkonventionen är inarbetad. Dessa lagar gäller före konventionen. Tidigare har man valt att ta med barnen men nu blir det tvingande att höra dem enligt Art 12, barnens rätt att bli hörd.

I vårt arbete med offentliga projekt erbjuder vi nu workshops för fastighetsägare och barn. Varje workshop är unik men utgår från en designdialog. Genom att lyssna på barnen och ta med deras synpunkter kan vi lära oss mycket och kanske få ett bättre samhälle med miljöklassade byggnader och mer lekfull arkitektur. I Silverskattens förskola kan barnen ta rutschkana ner till gården.

Tolark önskar beställare, vänner och alla barn en god jul och ett gott nytt år.

Silverskattens förskola.jpg