Sommar, sol och campingarkitektur! / by Liselotte Olsson Westlund

Att ta med sig tältet eller husbilen är en otrolig frihetskänsla. Avkopplingen och återhämtningen man får när man bor enkelt och nära naturen kan ge en extra dimension till semestern. Camping är dessutom ett spännande sätt att upptäcka nya platser utan en stor budget.

När vi på TOLARK fick uppdraget att utveckla nya servicelokaler och en restaurang på en campingplats började vi med att arrangera en workshop med både beställaren och dess hyresgäster. I öppen och kreativ miljö kan bra idéer bara bli bättre och så blev det även i detta fall!

Tryggt och säkert

Bra belysning inne och ute är viktigt för att man till exempel ska känna sig trygg när man uppsöker toaletten sent på kvällen. Men ljuset ska inte störa djurliv och natur. Ljusa lokaler bidrar också till att man ser att det är rent och fräscht. Allt blir lättare att städa om man tänker igenom färgval och ljussättning. Bra layout och närhet till service är viktigt för campinggästen. Alla ska kunna campa, såväl gamla som unga och de som är rörelsehindrade. På en camping är det viktigt att tänka igenom skyltning så att allt blir tydligt för den som är där för första gången.

Camping är trendigt

Campinglivet i Sverige fortsätter att locka besökare i massor. Under juli 2022 uppgick antalet gästnätter på Sveriges campingplatser till 6 miljoner, en ökning med 9 procent jämfört med samma period föregående år.

Ett skäl aspekt är naturligtvis priset, vilket talar till svensk campings fördel i en europeisk kontext. En undersökning genomförd av den tyska bilorganisationen Adac visade att Sverige är billigast i Europa när det kommer till camping, av de tolv länder som jämfördes.

Dessutom bedöms de senaste åren, bestående av pandemi restriktioner, ha varit av godo för campingbranschen. Det är därutöver troligt att värmeböljor, flygstrejker och geopolitiska oroligheter har fått allt fler att se behållningen att semestra på hemmaplan, till exempel med husvagn och husbil.

Vårt uppdrag var att skapa stilfulla men också lekfulla byggnader för en ny generation campare. Vi har velat skapa enkla och tåliga byggnader som kan hålla över tid. Fasaderna har en svart Thermowood-panel som är underhållsfritt i upp till 30 år.

Event och service

Camping är inte bara ett sätt att vara nära och upptäcka naturen, utan också gemenskap och ett sätt att umgås. För att skapa goda förutsättningar för detta finns en restaurang och musikunderhållning. God mat och trivsel gör att vi gärna kommer tillbaka.

På dagarna är kanotuthyrningen en härlig aktivitet. Vi har ritat ett praktiskt hus för alla som ska ut på vattnet.

Lättsamt från A–Ö

En röd tråd genom hela projektet är att det ska kännas enkelt att välja just denna camping. Camping är ett hållbart sätt att leva på något som vi hoppas att fler vill göra i framtiden.