God jul: arkitektur och besparingar / by Liselotte Olsson Westlund

God jul och gott nytt år önskar vi på TOLARK med denna film från vårt projekt Ormbackaskolan i vinterskrud!

I tider av kris blir det viktigt för beställarna att minska kostnaderna för byggnation, speciellt för våra beställare. Intäkter blir mindre och behoven förändras. Minskat bostadsbyggande förändrar befolkningsprognoserna. Tempot sänks och hetsen minskar.

Under pandemin fick vi lära oss att prioritera annorlunda, förändra vårt beteende och utveckla nya strategier och arbetssätt. Hur ska framtidens miljöer utformas för att fungera, uppskattas och gå till historien?

Vi vill skapa nya platser som människor drömmer om att vara på. När man prioriterar investeringar kan arkitekten ge vägledande rådgivning som bibehåller kvalitén. Ibland kan det vara små subtila detaljer som bara vi ser, kan förklara och som blir viktiga för helhetsuppfattningen. Att göra bra miljöval innebär sällan att man kan spara pengar på kort sikt. Men på lång sikt så kan man räkna hem kostnaden i en minskad miljöpåverkan. Vi ritar energieffektiva hus och passivhus för nybyggnation. Äldre byggnader kan byggas om och göras energieffektiva med tillbyggnader i passivhusstandard eller nollenergi-hus.

Arkitektur är någonting långsiktigt. Husen ska stå där i många år och de val vi gör idag påverkar människor, barn och unga under en lång tid. Tänk vad tacksamma vi är idag när vi möts av miljöer som andas historia och som ger oss en dröm och en känsla av lycka. Som arkitekt tänker man
dagligen på detaljer och miljöer men de allra flesta är bara människor som får en känsla och en upplevelse. Platser och städer vi besöker som turister har en gång skapats av arkitekter som hade en vision och en arkitektonisk idé.

Arkitektur är inte bara investeringar i pengar utan så mycket mer. Arkitektoniska idéer uppstår i en komplex symbios av platser och människor. Byggnader vi ritar nu är länken till framtiden. Tack för att ni bidrar med referenser och nya uppdrag som möjliggör att vi kan fortsätta formge nya
och spännande projekt.

God jul och gott nytt år önskar TOLARK!

PS. Årets julgåva går till Frälsningsarmén.