Sommarkänslan kommer tillbaka / by Liselotte Olsson Westlund

Många är vi som läst alla dystopier i sommar och vi tar till oss, bearbetar och ut kommer något nytt. Vi på TOLARK kommer att inleda hösten med ett Passivhus-seminarium den 24/8. Vi har bjudit in passivhus-experten Simone Kreutzer som ska berätta om projekt runt om i Europa. Vi kommer att berätta om vårt arbete med Smedsgärdskolan, en ny passivhus-skola i Upplands Väsby. Om ni inte redan fått en inbjudan går det bra att kontakta oss på info@tolark.se.
Från och med hösten kommer vi att satsa mer på miljövänlig arkitektur. I flera av de gångna årens projekt har vi fått möjlighet att arbeta med återbruk och att tex måla eller klä om befintliga möbler.

Distansarbete och kontorsinredning

Distansarbete och aktivitetsbaserat arbete är fortsatt högt upp på dagordningen. Kontorsinredning och inredningsarkitektur som inte handlar om att köpa nytt är en het trend. Kontorets placering i förhållande till hemmet blir allt viktigare när medarbetarna planerar sin arbetsvecka. Respekt, anpassning och samarbete behövs för att nå framgång. Kontorets placering och inredning har mycket att bidra med.

Vad efterfrågar kunden just nu? Tidigare har våra kunder letat efter lokaler med karaktär som kan förstärka deras varumärke och bidra till bra arbetsförutsättningar. Idag är Agenda 2030 ett viktigt styrmedel i alla organisationer. För att kunna uppnå målen behöver vi återbruka och förvandla material som redan finns hos beställaren eller använda återbrukade produkter. Våra kreativa inredningsarkitekter kan genom att återbruka, göra om och förbättra kontorsmiljön på ett miljömässigt försvarbart sätt.

När vi hjälper kunder att planera sina kontor utgår vi alltid ifrån den verksamhet som kunden har eller vill ha. Alla människor på en arbetsplats är olika och har olika behov. Man kan tillgodose nästan allas behov och ändå skapa en flexibel och dynamisk arbetsplats.

Miljömedvetenhet är också att arbeta på distans några dagar i veckan. Vi reser mindre och utsläppen minskar. Ny teknik och nya arbetssätt förändrar behov och ytor. Det är dags att tänka på nya sätt. Företag är olika och behoven likaså.

Vi på TOLARK hjälper er att ta fram strategier genom kreativa workshops som får avdelningar som exempelvis sälj, ekonomi och IT att tillsammans värdera och analysera aktiviteter samt arbetssätt . Tillsammans arbetar vi fram kreativa koncept och ett moderna kontor.

Bilderna kommer Samnordic, ett läkemedelsföretag där distansarbete är norm men någon gång i månaden träffas alla på det nya kontoret.