Förskolan Silverskatten med naturen runt knuten by Carin Carlsdotter Denell

Silverskattens förskola är placerad i det nybyggda området Steningehöjden i Sigtuna, med närhet till bostäder och vacker natur.

Husets sadeltak har brutits diagonalt och har utskjutande burspråk i cortenplåt. Under projektets gång beslutades att förskolan skulle nyttja den intilliggande skolans kök. Vi skapade en nästan osynlig länkbyggnad och fick en större gård mot söder. Bra akustik i förskolan är mycket betydelsefullt för arbetsmiljön och för barnens välbefinnande, därför är både väggar och tak utformade för att ta hänsyn till det. Ett fint ljust trapphus binder samman våningarna. All färgsättning är inspirerad av 70-talets klädmode i starka färger och mönster.

Lunch med TOL - Affärslogik by Carin Carlsdotter Denell

MirjamAdler.jpeg

Affärslogik erbjuder projekt- och förändringsledning för företag som är under utveckling och i förändring. Sedan starten 1993 har de bidragit till att många företag ökat trivseln på arbetsplatsen och därmed skapat förutsättningar för bättre affärer. Jag träffade en av konsulterna, Mirjam Adler, för ett intressant samtal om Affärslogiks arbetssätt.

Vad är trivsel? Vad ser du när du kommer in på ett företag?

-Första intrycket är väldigt viktigt, säger Mirjam Adler. På Tessin är hälsa en väldigt viktig del samt att de har nolltolerans mot socker på kontoret. Överallt står burkar med nötter, frukt och smoothies erbjuds alla besökare. Naturmaterial i inredningen förstärker bilden av ett hälsosamt företag.

-Trivsel generellt handlar mycket om respekt till varandra, fortsätter Mirjam. I vissa projekt hjälper jag till med trivselregler för arbetsplatsen.

Vad efterfrågar kunden just nu?

- Våra kunder letar efter lokaler med karaktär som kan förstärka deras varumärke och bidra till bra arbetsförutsättningar, säger Mirjam. När kunderna ibland frågar mig om trender hänvisar jag till deras behov och önskemål.

I Tessins lokal får kunden en Wow känsla, läget är bättre och på fasaden mot Norra Bantorget finns en stor skylt.

Mirjam berättar om ett företag som skulle flytta till nya lokaler. Personalen hade en referensgrupp som skötte flytten och VD var ej involverad. När VD:n kom till de nya lokalerna så hade han inte förstått att han skulle sitta i öppet landskap och efter 40 minuter ringde kunden för att få det ombyggt.

Så går det till att hitta den perfekta lokalen

Mirjam letar efter lämpliga lokaler, åker själv runt och tittar efter vilka förutsättningar som finns och om det går att ändra i dem för att bättre passa kundens behov. Hon väljer ut ett par lokaler som hon anser passa kundens behov bäst och presenterar för kunden. Därefter åker de gemensamt ut och tittar på lokalerna, ser om lokalerna passar och vilka specifika krav som framkommer.

Vi pratar lite om aktivitetsbaserade kontor. Är det en trend som är passé?

- När vi hjälper kunder att planera sina kontor utgår vi alltid ifrån den verksamhet som kunden har eller vill ha, berättar Mirjam. Alla människor på en arbetsplats är olika och har olika behov. Man kan tillgodose nästan allas behov och ändå skapa en flexibel och dynamisk arbetsplats.

- På aktivitetsbaserade arbetsplatser måste man göra ett aktivt val av plats vilket kan ta lite längre tid än om man vet vart man ska varje dag, säger Mirjam. Det kan vara en fördel om säljteamet sitter klustrade men inte har en egen arbetsplats.

Ekonomiavdelningen är oftast mera på plats på kontoret, vilket kan förenklas med en egen arbetsplats. IT-avdelningen vill nästan alltid sitta på samma plats medan marknadsavdelningen generellt är mer flexibel och gärna byter plats.

Jag frågar Mirjam hur hon håller sig uppdaterad för kundernas behov?

- Vi besöker mässor, besöker olika leverantörer och går på föreläsningar.

Mirjam utbildade sig till wedding planner när hon kom på att hon faktiskt tyckte att projektledning var roligt. Hennes pappa hade försökt att få med henne i familjeföretaget ett tag och efter utbildningen tackade hon ja. Idag arbetar hon tillsammans med sin pappa Abbe Adler, som grundade bolaget 1993, och vissa uppdrag har de tillsammans. Det är en fördel att kunna stödja varandra och vara mindre sårbara i de större projekten.

Mirjam nämner gärna kontor som Mekonomen, Offerta och PTK:s fackförbund som lyckade projekt.

- En rolig kund att arbeta med var Informationsteknik, berättar hon. Förutom kontor ville de ha gym och squashhall för sina 30 anställda då friskvård och hälsa har ett stort fokus hos dem.

Nu visar Mirjam gärna upp Tessin som ett referensprojekt för sina kunder.

Vad är det roligaste i ditt jobb?

- Alla människor som man träffar och branscher som man får inblick i.

Text och bild Liselotte Olsson Westlund

Inredningens färger skall återspegla Tessins hälsoprofil by Carin Carlsdotter Denell

lounge.jpg

Tessin har en tjänst för dig som vill placera ditt kapital direkt i fastigheter, utan krångliga avgiftsstrukturer och mellanhänder. Hos Tessin kan du som investerare få bra avkastning på ditt kapital.

Första gången vi kom till vindslokalen blev vi nog alla lite bekymrade för den låga takhöjden. Men Mirjam Adler på Affärslogik trodde på lokalen. Vi på TOL vet hur kan man skapa rymd och höjd med hjälp av möbler, inredning och trevlig atmosfär. Ljussättningen blir extra viktig. Nya glaspartier av askträ ger en exklusiv känsla. Tessin hade i tidigare lokal använt en gardin i en turkosblå kulör. Gardinen fick återanvändas som trivselskapare i landskapet och kombinerades med en ”tapet” av kork från Ogeborgs. Den intima entrén fick en grön väggnisch och möbler i kulörer som passar till Tessins grafiska program. Den sandfärgade heltäckningsmatta ger en fin naturlig golvkulör. Köket och pausrummet är till för både arbete, samling och lunchlådor med sköna soffor och ett köksbord med pinnstolar.

Lunch med TOL på Urban Deli by Carin Carlsdotter Denell

Patrik Nilsén, Huddinge Ekonomibygg

Patrik Nilsén, Huddinge Ekonomibygg

Vinden är lite sval men solen värmer skönt på uteserveringen vid Nytorget när vi möter Patrik Nilsén från Huddinge Ekonomibygg. För att kunna möta behov från privatpersoner har TOL etablerat ett samarbete med ett mindre byggföretag som kan stå upp för kvalitet och seriositet mot privata beställare.

Vi har under de senaste fyra åren arbetat med projekt för privatpersoner och byggt om en förskola till lägenheter. På TOL har vi under åren fått förfrågningar från privata beställare om vi har någon byggare vi kan rekommendera. Vi brukar hjälpa våra kunder med upphandlingar och ibland är valet svårt. Fördelen med Huddinge Ekonomibygg är att de har erfarenhet av att arbeta med offentliga beställare och gör det parallellt med privata uppdrag. Det här gör att de är vana vid kontrollplaner och vikten av att hålla leveranstider. I offentliga miljöer är ofta hyresgästen kvar under ombyggnad och man måste planera för avskärmning mot verksamhet. På samma sätt arbetar man också med privata miljöer. Det underlättar när man ska bo kvar i sitt hem. Vissa delar stängs av under byggnation och några rum kan användas. I dessa rum är det dammfritt och bekvämt. Det är viktigt att alla hantverkare har en förståelse för sin beställares situation säger Patrik Nilsén, utbildad timmerman och ägare.

Patrik Niléns genuina intresse för att bygga och skapa väcktes redan i unga år. Han arbetade under många år på Metodbyggen, som senare förvärvades av NCC. Där fick han bygga yttertak och blev specialist på området. Det han minns som det mest spännande uppdraget var Björnberget på Skansen. Alla roliga speciallösningar och intressanta sätt att göra konstgjorda berg av betong och stålnät. 2008 grundade Patrik aktiebolaget Huddinge Ekonomibygg efter flera år med enskild firma. Nu kan han välja uppdrag som känns utmanande, med detaljer och samordning med många olika yrkesgrupper. Just förmågan att se en helhet och göra något som blir en bra miljö för kunden och en bra affär för Huddinge Ekonomibygg driver honom idag.

Nu hoppas Patrik på hans son David kommer att ta över företaget när han går i pension en dag. David får nu lära sig arbetet som platschef.

- När han var liten fick jag jobba mycket så det känns kul att nu få lära honom en yrke och ge honom en möjlighet att ta över företaget, berättar Patrik. 

Just nu har företaget nio anställda men de planerar att bli femton medarbetare. Ärlighet mot kunden och en god relation är viktigt. Projekten som Patrik helst vill ha är från 5-10 miljoner i storlek.

I många mindre projekt är det ofta brist på bra ritningar varför Patrik ser samarbetet med TOL som viktigt. Tillsammans kan vi nå ett bättre resultat. I TOL-projektet har även Huddinge Ekonomibygg utvecklats.

Men nu är det snart semester. Patrik är på väg till Italien med sin fru. Att vara i Italien är hans passion och år går resan till Stresa i norra Italien. Där tänker han sitta på ett trevligt hotell och njuta av en vacker utsikt från balkongen och samla kraft till höstens alla uppdrag.

På ritbordet just nu... by Carin Carlsdotter Denell

Modulskola för friskola med 420 elever
TOL studio har just levererat en effektiv och modern skola uppbyggd med prefabricerade moduler. Vi ritar en enkel, yteffektiv skola med många små besparing som skall resultera i ett billigare byggande. Något som just nu efterfrågas av både kommuner och privata aktörer.

I september kommer vi att bjuda på ett gratis frukostseminarium om modul-skolor och förskolor. Inbjudan kommer. Håll utkik!

Färgsätt kontoret by Carin Carlsdotter Denell

Många kunder vill att vi ska hitta inspiration till färgsättning i deras grafiska program. Det är spännande och kul att omsätta web, presentationer och tryck till  miljöer. Innan projekten är klara är det bra att ta fram enkla presentationsbilder som beskriver den nya miljön. Bilderna kommer från 2 pågående projekt på skrivbordet. Just nu är trenden i grafiska program grönt, lila och blå.

Framtidens skola by Carin Carlsdotter Denell

Spännande saker händer inom skolan. Tyvärr går det ganska långsamt; många skolor är gamla och har de förutsättningar de har. Men det går att bygga om dem och förändra förutsättningarna. Just nu byggs St Pers skola i Sigtuna kommun från 50-talet om för att anpassas till den nya läroplanen. TOL ritar, och vi kommer att berätta mer om projektet när allt står klart om cirka ett år. Den stora omställning som nu skett på kontorssidan är nu på väg att implementeras i skolan. Aktivitetsbaserad skola som tar tillvara alla elevers behov. I Täby kommun pratar man om skolan som är tillgänglig för alla. Ett mycket intressant grepp för förändring.

Utmaningarna är stora när man ritar och planerar skolor för framtiden.

Klassrummen måste bli mer flexibla och kunna delas av. Revirtänkande kan tas bort i miljöerna med lärare som delar med sig. Inget konstigt egentligen eftersom hela samhället går mot öppenhet och tillgänglighet. Olika rum behövs för olika aktiviteter. När man började med det aktivitetsbaserade arbetssättet på kontor var det många tekniska problem som skulle lösas men den största utmaningen är den psykosociala. I skolan finns lärarna med sina vanor men eleverna är unga och mottagliga. Det är för dem vi bygger skolan. Det viktigaste är att barnens behov kan tillgodoses. Därför behövs moderna skolor men nytt tänk. Många nya mötesplatser som underlättar för barnen i lärprocessen. Det behövs olika möbleringar och den klassiska korridoren måste tas bort. Viktigt när man gör alla dessa förändringar är att tänka på akustiken i skolmiljön. Den får inte glömmas bort.

TOL har just nu fler pågående ombyggnads projekt och nybyggnadsprojekt för skolor. Hur man gör skolor på nya sätt som är ekonomiskt, ekologist och pedagogiskt genomtänkta det är TOL`s utmaning. Alla parametrar är viktiga och det är i detaljerna och bearbetningen vi hittar de framtida möjligheterna.

Frukostseminarium om akustik by Carin Carlsdotter Denell

akustik.jpg

Vad är egentligen en bra ljudmiljö? Alla har vi upplevt hur befriande det är att vara i en miljö med god akustik men vad är den praktiska skillnaden?

Den 17 januari bjöd TOL Arkitekter på ett fullsatt frukost seminarium om akustik. Akustiker Simon Edwinsson från LN Akustikmiljö berättade om hur du kan påverka din ljudmiljö. Liselotte Olsson Westlund talade om akustiska lösningar i förskolor, skolor och kontor samt gav kreativa idéer med funktion. TOL Arkitekter bjöd på frukost under det fullsatta mötet. Nästa frukost seminarium kommer att handla om restaurering och är planerat till slutet av maj. Missa inte det!