Lunch med TOL på Urban Deli / by Carin Carlsdotter Denell

Patrik Nilsén, Huddinge Ekonomibygg

Patrik Nilsén, Huddinge Ekonomibygg

Vinden är lite sval men solen värmer skönt på uteserveringen vid Nytorget när vi möter Patrik Nilsén från Huddinge Ekonomibygg. För att kunna möta behov från privatpersoner har TOL etablerat ett samarbete med ett mindre byggföretag som kan stå upp för kvalitet och seriositet mot privata beställare.

Vi har under de senaste fyra åren arbetat med projekt för privatpersoner och byggt om en förskola till lägenheter. På TOL har vi under åren fått förfrågningar från privata beställare om vi har någon byggare vi kan rekommendera. Vi brukar hjälpa våra kunder med upphandlingar och ibland är valet svårt. Fördelen med Huddinge Ekonomibygg är att de har erfarenhet av att arbeta med offentliga beställare och gör det parallellt med privata uppdrag. Det här gör att de är vana vid kontrollplaner och vikten av att hålla leveranstider. I offentliga miljöer är ofta hyresgästen kvar under ombyggnad och man måste planera för avskärmning mot verksamhet. På samma sätt arbetar man också med privata miljöer. Det underlättar när man ska bo kvar i sitt hem. Vissa delar stängs av under byggnation och några rum kan användas. I dessa rum är det dammfritt och bekvämt. Det är viktigt att alla hantverkare har en förståelse för sin beställares situation säger Patrik Nilsén, utbildad timmerman och ägare.

Patrik Niléns genuina intresse för att bygga och skapa väcktes redan i unga år. Han arbetade under många år på Metodbyggen, som senare förvärvades av NCC. Där fick han bygga yttertak och blev specialist på området. Det han minns som det mest spännande uppdraget var Björnberget på Skansen. Alla roliga speciallösningar och intressanta sätt att göra konstgjorda berg av betong och stålnät. 2008 grundade Patrik aktiebolaget Huddinge Ekonomibygg efter flera år med enskild firma. Nu kan han välja uppdrag som känns utmanande, med detaljer och samordning med många olika yrkesgrupper. Just förmågan att se en helhet och göra något som blir en bra miljö för kunden och en bra affär för Huddinge Ekonomibygg driver honom idag.

Nu hoppas Patrik på hans son David kommer att ta över företaget när han går i pension en dag. David får nu lära sig arbetet som platschef.

- När han var liten fick jag jobba mycket så det känns kul att nu få lära honom en yrke och ge honom en möjlighet att ta över företaget, berättar Patrik. 

Just nu har företaget nio anställda men de planerar att bli femton medarbetare. Ärlighet mot kunden och en god relation är viktigt. Projekten som Patrik helst vill ha är från 5-10 miljoner i storlek.

I många mindre projekt är det ofta brist på bra ritningar varför Patrik ser samarbetet med TOL som viktigt. Tillsammans kan vi nå ett bättre resultat. I TOL-projektet har även Huddinge Ekonomibygg utvecklats.

Men nu är det snart semester. Patrik är på väg till Italien med sin fru. Att vara i Italien är hans passion och år går resan till Stresa i norra Italien. Där tänker han sitta på ett trevligt hotell och njuta av en vacker utsikt från balkongen och samla kraft till höstens alla uppdrag.