En Trend - politiserad arkitektur som tar ställning / by Carin Carlsdotter Denell

eld.jpg

Unga som gamla lämnar gamla levnadsvanor för att leva mer miljömedvetet men hänger politikerna med undrar vi på TOL. I våra uppdrag för kommuner så är bilden väldigt olika. Några ser framåt och andra backar in i framtiden.

Vi vill inte backa men våra uppdragsgivare är inte alltid med på banan. Att göra något halvdant nu för att det betyder mindre pengar betyder oftast att det kostar ännu mer senare. Kan faktiskt liknas vid klimatförändringar och dess konsekvenser. Det är kanske kostsamt i närtid men våra barn kan uppleva en ljus framtid. Vårt arbete som arkitekter idag handlar faktiskt om att använda hållbara material som inte har tärt på jordens resurser när de tillverkas eller fraktas till våra byggen. Vi slås fortfarande av hur mycket plast man använder i skolor. Är det här verkligen det politikerna vill eller låter vi städpersonal och förvaltare diktera villkoren. I så fall kan vi aldrig lyfta blicken.

Nomaden, människor som flyr, flyttar, reser ger världen en gemensam idé om arkitektur

Att vara nomad är fantastiskt men det påverkar vår miljö när vi flyger hit och dit i jakt på upplevelser. TOL flög till Venedig för att besöka en arkitekturbiennal fylld av oro för framtiden och jordens resurser. Att leva som man lär är svårt och skapar osäkerhet.

Att bevara och ta hand om historiska byggnader

Ryssland bjöd på en fin utställning om nya och gamla stationsbyggnader. Det vi skapar nu ska också kunna bli historia. Och det var kanske just historien och tillbakablickandet som fått gestalta rädslan för framtiden. Frankrike visade byggnader som förfaller, blir fria rum, som sen restaureras. De var inte ensamma som land att ta det bevarande perspektivet och vi ser en spännande trend.

Ja det finns verkligen mycket att göra men men nu tar vi julledigt och skickar en hälsning till er om att undvika massproducerade julklappar och onödigt frosseri för att i stället ta er tid för tankar och gemenskap.

GOD JUL önskar TOL Arkitekter