Hej Vasastan! by Carin Carlsdotter Denell

Närmaste T-bana är Rådmansgatan.

Närmaste T-bana är Rådmansgatan.

Var sak har sin tid. Efter tretton roliga år på Södermalm är det dags att se lite nya kvarter. I dag flyttar TOL Arkitekter in i nya ljusa härliga lokaler i Vasastan, mitt i centrala Stockholm. Adressen är Döbelnsgatan 55. Närmare än så blir det inte. Kom och hälsa på oss, vi bjuder på kaffe!

Processledning/workshops by Carin Carlsdotter Denell

I fredags hade vi förmånen att hålla en spännande workshop om processledning hos Huge Fastigheter.

I fredags hade vi förmånen att hålla en spännande workshop om processledning hos Huge Fastigheter.

VI JOBBAR MED TRENDSPANING FÖR ATT RESULTATET SKALL HÅLLA ÖVER TID

Vi erbjuder en workshop som hjälper ledningsgrupper och medarbetare att sätta upp målbilder för utformning i det nya kontoret, butiken, gallerian, restaurangen eller fastigheten. Kontakta Liselotte Olsson Westlund för ytterligare information.En Trend - politiserad arkitektur som tar ställning by Carin Carlsdotter Denell

eld.jpg

Unga som gamla lämnar gamla levnadsvanor för att leva mer miljömedvetet men hänger politikerna med undrar vi på TOL. I våra uppdrag för kommuner så är bilden väldigt olika. Några ser framåt och andra backar in i framtiden.

Vi vill inte backa men våra uppdragsgivare är inte alltid med på banan. Att göra något halvdant nu för att det betyder mindre pengar betyder oftast att det kostar ännu mer senare. Kan faktiskt liknas vid klimatförändringar och dess konsekvenser. Det är kanske kostsamt i närtid men våra barn kan uppleva en ljus framtid. Vårt arbete som arkitekter idag handlar faktiskt om att använda hållbara material som inte har tärt på jordens resurser när de tillverkas eller fraktas till våra byggen. Vi slås fortfarande av hur mycket plast man använder i skolor. Är det här verkligen det politikerna vill eller låter vi städpersonal och förvaltare diktera villkoren. I så fall kan vi aldrig lyfta blicken.

Nomaden, människor som flyr, flyttar, reser ger världen en gemensam idé om arkitektur

Att vara nomad är fantastiskt men det påverkar vår miljö när vi flyger hit och dit i jakt på upplevelser. TOL flög till Venedig för att besöka en arkitekturbiennal fylld av oro för framtiden och jordens resurser. Att leva som man lär är svårt och skapar osäkerhet.

Att bevara och ta hand om historiska byggnader

Ryssland bjöd på en fin utställning om nya och gamla stationsbyggnader. Det vi skapar nu ska också kunna bli historia. Och det var kanske just historien och tillbakablickandet som fått gestalta rädslan för framtiden. Frankrike visade byggnader som förfaller, blir fria rum, som sen restaureras. De var inte ensamma som land att ta det bevarande perspektivet och vi ser en spännande trend.

Ja det finns verkligen mycket att göra men men nu tar vi julledigt och skickar en hälsning till er om att undvika massproducerade julklappar och onödigt frosseri för att i stället ta er tid för tankar och gemenskap.

GOD JUL önskar TOL Arkitekter

Ny skola ersätter 50-talsskola i Tullinge by Carin Carlsdotter Denell

Entré till nya Falkbergsskolan i Tullinge.

Entré till nya Falkbergsskolan i Tullinge.

2017 fattades beslut om att den gamla Falkbergsskolan i Tullinge skulle rivas och en ny byggas. TOL fick förmånen att arbeta fram det nya förslaget som innebär att aulan och matsalen blir kvar men allt i övrigt rivs. Många olika anledningar finns till beslutet att bevara aulan och matsalen men arkitektoniskt blev det förstås en viktig parameter för den lösning som vi nu ritat fram. Två olika byggnader på olika höjder skall få en koppling till en ny skola i två plan. Den gamla skolan inrymmer skyddsrum för eventuell krigssituation. Även dessa måste rivas och byggas upp på nytt.

Den gamla skolan är från 1957 och består av många byggnader som ligger på olika nivåer. I den nya skolan kommer allt att vara tillgängligt och lätt att nå. Den nya byggnaden kommer att kosta ca 200 miljoner. När utbildningsnämnden beslutat att riva skolan och bygga en ny hade man gått till botten med de olika alternativen. Det mest ekonomiska blev nybyggnad.

Skolan kommer att bli skofri vilket skapar en lugn och trivsam atmosfär. För att få skolan att ansluta till de befintliga byggnaderna har vi föreslagit tegelfasader och entrén i öster får en vacker gårdsbildning intill den gamla matsalsbyggnaden. Inredningen i skolan är tänkt att hålla över tid med slitstarka material och vacker smutstålig färgsättning.

 

70-talskolor designas om by Carin Carlsdotter Denell

TOL ändrar och ritar just nu om flera 70-talskolor. Planlösningarna anpassas till modern pedagogik. Skofria skolor är bra för att det påverkar miljön i skolan på så många olika sätt. Man kan inreda miljöerna med andra möbler och få till en helt annan trivsel. Ljudet och barnens beteenden förändras.

Förskolan Silverskatten med naturen runt knuten by Carin Carlsdotter Denell

Silverskattens förskola är placerad i det nybyggda området Steningehöjden i Sigtuna, med närhet till bostäder och vacker natur.

Husets sadeltak har brutits diagonalt och har utskjutande burspråk i cortenplåt. Under projektets gång beslutades att förskolan skulle nyttja den intilliggande skolans kök. Vi skapade en nästan osynlig länkbyggnad och fick en större gård mot söder. Bra akustik i förskolan är mycket betydelsefullt för arbetsmiljön och för barnens välbefinnande, därför är både väggar och tak utformade för att ta hänsyn till det. Ett fint ljust trapphus binder samman våningarna. All färgsättning är inspirerad av 70-talets klädmode i starka färger och mönster.

Lunch med TOL - Affärslogik by Carin Carlsdotter Denell

MirjamAdler.jpeg

Affärslogik erbjuder projekt- och förändringsledning för företag som är under utveckling och i förändring. Sedan starten 1993 har de bidragit till att många företag ökat trivseln på arbetsplatsen och därmed skapat förutsättningar för bättre affärer. Jag träffade en av konsulterna, Mirjam Adler, för ett intressant samtal om Affärslogiks arbetssätt.

Vad är trivsel? Vad ser du när du kommer in på ett företag?

-Första intrycket är väldigt viktigt, säger Mirjam Adler. På Tessin är hälsa en väldigt viktig del samt att de har nolltolerans mot socker på kontoret. Överallt står burkar med nötter, frukt och smoothies erbjuds alla besökare. Naturmaterial i inredningen förstärker bilden av ett hälsosamt företag.

-Trivsel generellt handlar mycket om respekt till varandra, fortsätter Mirjam. I vissa projekt hjälper jag till med trivselregler för arbetsplatsen.

Vad efterfrågar kunden just nu?

- Våra kunder letar efter lokaler med karaktär som kan förstärka deras varumärke och bidra till bra arbetsförutsättningar, säger Mirjam. När kunderna ibland frågar mig om trender hänvisar jag till deras behov och önskemål.

I Tessins lokal får kunden en Wow känsla, läget är bättre och på fasaden mot Norra Bantorget finns en stor skylt.

Mirjam berättar om ett företag som skulle flytta till nya lokaler. Personalen hade en referensgrupp som skötte flytten och VD var ej involverad. När VD:n kom till de nya lokalerna så hade han inte förstått att han skulle sitta i öppet landskap och efter 40 minuter ringde kunden för att få det ombyggt.

Så går det till att hitta den perfekta lokalen

Mirjam letar efter lämpliga lokaler, åker själv runt och tittar efter vilka förutsättningar som finns och om det går att ändra i dem för att bättre passa kundens behov. Hon väljer ut ett par lokaler som hon anser passa kundens behov bäst och presenterar för kunden. Därefter åker de gemensamt ut och tittar på lokalerna, ser om lokalerna passar och vilka specifika krav som framkommer.

Vi pratar lite om aktivitetsbaserade kontor. Är det en trend som är passé?

- När vi hjälper kunder att planera sina kontor utgår vi alltid ifrån den verksamhet som kunden har eller vill ha, berättar Mirjam. Alla människor på en arbetsplats är olika och har olika behov. Man kan tillgodose nästan allas behov och ändå skapa en flexibel och dynamisk arbetsplats.

- På aktivitetsbaserade arbetsplatser måste man göra ett aktivt val av plats vilket kan ta lite längre tid än om man vet vart man ska varje dag, säger Mirjam. Det kan vara en fördel om säljteamet sitter klustrade men inte har en egen arbetsplats.

Ekonomiavdelningen är oftast mera på plats på kontoret, vilket kan förenklas med en egen arbetsplats. IT-avdelningen vill nästan alltid sitta på samma plats medan marknadsavdelningen generellt är mer flexibel och gärna byter plats.

Jag frågar Mirjam hur hon håller sig uppdaterad för kundernas behov?

- Vi besöker mässor, besöker olika leverantörer och går på föreläsningar.

Mirjam utbildade sig till wedding planner när hon kom på att hon faktiskt tyckte att projektledning var roligt. Hennes pappa hade försökt att få med henne i familjeföretaget ett tag och efter utbildningen tackade hon ja. Idag arbetar hon tillsammans med sin pappa Abbe Adler, som grundade bolaget 1993, och vissa uppdrag har de tillsammans. Det är en fördel att kunna stödja varandra och vara mindre sårbara i de större projekten.

Mirjam nämner gärna kontor som Mekonomen, Offerta och PTK:s fackförbund som lyckade projekt.

- En rolig kund att arbeta med var Informationsteknik, berättar hon. Förutom kontor ville de ha gym och squashhall för sina 30 anställda då friskvård och hälsa har ett stort fokus hos dem.

Nu visar Mirjam gärna upp Tessin som ett referensprojekt för sina kunder.

Vad är det roligaste i ditt jobb?

- Alla människor som man träffar och branscher som man får inblick i.

Text och bild Liselotte Olsson Westlund

Inredningens färger skall återspegla Tessins hälsoprofil by Carin Carlsdotter Denell

lounge.jpg

Tessin har en tjänst för dig som vill placera ditt kapital direkt i fastigheter, utan krångliga avgiftsstrukturer och mellanhänder. Hos Tessin kan du som investerare få bra avkastning på ditt kapital.

Första gången vi kom till vindslokalen blev vi nog alla lite bekymrade för den låga takhöjden. Men Mirjam Adler på Affärslogik trodde på lokalen. Vi på TOL vet hur kan man skapa rymd och höjd med hjälp av möbler, inredning och trevlig atmosfär. Ljussättningen blir extra viktig. Nya glaspartier av askträ ger en exklusiv känsla. Tessin hade i tidigare lokal använt en gardin i en turkosblå kulör. Gardinen fick återanvändas som trivselskapare i landskapet och kombinerades med en ”tapet” av kork från Ogeborgs. Den intima entrén fick en grön väggnisch och möbler i kulörer som passar till Tessins grafiska program. Den sandfärgade heltäckningsmatta ger en fin naturlig golvkulör. Köket och pausrummet är till för både arbete, samling och lunchlådor med sköna soffor och ett köksbord med pinnstolar.