På ritbordet just nu... by Carin Carlsdotter Denell

Modulskola för friskola med 420 elever
TOL studio har just levererat en effektiv och modern skola uppbyggd med prefabricerade moduler. Vi ritar en enkel, yteffektiv skola med många små besparing som skall resultera i ett billigare byggande. Något som just nu efterfrågas av både kommuner och privata aktörer.

I september kommer vi att bjuda på ett gratis frukostseminarium om modul-skolor och förskolor. Inbjudan kommer. Håll utkik!

Färgsätt kontoret by Carin Carlsdotter Denell

Många kunder vill att vi ska hitta inspiration till färgsättning i deras grafiska program. Det är spännande och kul att omsätta web, presentationer och tryck till  miljöer. Innan projekten är klara är det bra att ta fram enkla presentationsbilder som beskriver den nya miljön. Bilderna kommer från 2 pågående projekt på skrivbordet. Just nu är trenden i grafiska program grönt, lila och blå.

Framtidens skola by Carin Carlsdotter Denell

Spännande saker händer inom skolan. Tyvärr går det ganska långsamt; många skolor är gamla och har de förutsättningar de har. Men det går att bygga om dem och förändra förutsättningarna. Just nu byggs St Pers skola i Sigtuna kommun från 50-talet om för att anpassas till den nya läroplanen. TOL ritar, och vi kommer att berätta mer om projektet när allt står klart om cirka ett år. Den stora omställning som nu skett på kontorssidan är nu på väg att implementeras i skolan. Aktivitetsbaserad skola som tar tillvara alla elevers behov. I Täby kommun pratar man om skolan som är tillgänglig för alla. Ett mycket intressant grepp för förändring.

Utmaningarna är stora när man ritar och planerar skolor för framtiden.

Klassrummen måste bli mer flexibla och kunna delas av. Revirtänkande kan tas bort i miljöerna med lärare som delar med sig. Inget konstigt egentligen eftersom hela samhället går mot öppenhet och tillgänglighet. Olika rum behövs för olika aktiviteter. När man började med det aktivitetsbaserade arbetssättet på kontor var det många tekniska problem som skulle lösas men den största utmaningen är den psykosociala. I skolan finns lärarna med sina vanor men eleverna är unga och mottagliga. Det är för dem vi bygger skolan. Det viktigaste är att barnens behov kan tillgodoses. Därför behövs moderna skolor men nytt tänk. Många nya mötesplatser som underlättar för barnen i lärprocessen. Det behövs olika möbleringar och den klassiska korridoren måste tas bort. Viktigt när man gör alla dessa förändringar är att tänka på akustiken i skolmiljön. Den får inte glömmas bort.

TOL har just nu fler pågående ombyggnads projekt och nybyggnadsprojekt för skolor. Hur man gör skolor på nya sätt som är ekonomiskt, ekologist och pedagogiskt genomtänkta det är TOL`s utmaning. Alla parametrar är viktiga och det är i detaljerna och bearbetningen vi hittar de framtida möjligheterna.

Frukostseminarium om akustik by Carin Carlsdotter Denell

akustik.jpg

Vad är egentligen en bra ljudmiljö? Alla har vi upplevt hur befriande det är att vara i en miljö med god akustik men vad är den praktiska skillnaden?

Den 17 januari bjöd TOL Arkitekter på ett fullsatt frukost seminarium om akustik. Akustiker Simon Edwinsson från LN Akustikmiljö berättade om hur du kan påverka din ljudmiljö. Liselotte Olsson Westlund talade om akustiska lösningar i förskolor, skolor och kontor samt gav kreativa idéer med funktion. TOL Arkitekter bjöd på frukost under det fullsatta mötet. Nästa frukost seminarium kommer att handla om restaurering och är planerat till slutet av maj. Missa inte det!

Vi går mot ljusare tider by Carin Carlsdotter Denell

TOL trendspanar på belysning under Stockholm Furniture Fair. Vi startar i entrérummet med en expressiv och postmodernistisk lägenhet, design Paola Navone. Den enkla lampan är universell. Tak och belysning är som handen i handsken och vi ser allt mer expressiva tak och belysning som i sig utgör en tak.

LED ljuskällan har gjort armaturer mer spännande och kreativa som tex Flos fina lampa som likt ett band rullar sig på väggen. Många nya ljuskronor i glas, krispigt kristalliska. Big ledslingor går att böja i olika former. Fluffiga guldmoln från northen.no och guldiga pennor från Pholc. Lampor i taktila material som stickat, mjukt och kallt metall i robusta former.

Vi ser fram emot att få rita in alla dessa fina produkter. (tryck på bilden för fler belysningslösningar)

Inredning av Qvalias kontor by Carin Carlsdotter Denell

Ett flödande spel, grafiken i Alto´s Adventure passar perfekt i tiden. Färger som går ton i ton. Vackra vyer när snowboardåkaren i snabb fart åker nedåt. Snöflingor och träd med siluetter. Kontoret har 40 arbetsplatser, en kreativ hub och en stor lounge.

TOL fick i uppdrag att inreda Qvalias nya kontor när flytten gick från Söder till Dalagatan 100. Kontoret skulle vara flexibelt och kunna anpassas för fler anställda. Utmaningen i projektet var arkitekturen. Fastigheten är en K-märkt fabrikslokal från sekelskiftet. Ruffa lokaler som tidigare inretts på ett tråkigt sätt skulle förnyas med enkla medel. TOL kombinerade ljusdesign med inredning och akustik för att kunna skapa de nya miljöerna.

Projektet är också ett bevis på att det går att göra något till rimligt pris på kort tid. Gamla möbler har målats om och återanvänds på nya sätt. Det behövdes också en del nya möbler som levererades av Lindelöfs. Köket är specialriktat av TOL och byggt av vår snickare Niclas på Rosendahls snickeri.

-Besökare och medarbetare uppskattar de finstämda färgerna och den trivsamma ljussättningen, säger Rosmarie Preuss, medarbetare på Qvalia.

Lunch med TOL intervjuar Qvalias VD och grundare Henri Taipale by Carin Carlsdotter Denell

henri.jpg

För ca 1 år sedan fick vi en förfrågan från Qvalia om vi kunde rita och inreda deras nya kontor. Ett spännande projekt eftersom inredningen skulle vara inspirerad av ett dataprogram. Alto´s Adventure är ett snowbordspel av Snowman. Grafiken i spelet är tilltalande och färgerna har fått inspirera till deras nya inredning.

Qvalia har ambitionen att förändra hur organisationer hanterar och samarbetar inom försäljning samt inköp. De har utvecklat en gratis molntjänst som förbättrar, digitaliserar och automatiserar transaktioner som exempelvis fakturaflöden. Vd:n och grundaren Henri Taipale fokuserar helt på kundnyttan i arbetet med tjänsten. Spiltan investerar i framgångsrika entreprenörsledda bolag och har därför gått in med kapital i Qvalia. Nu accelererar man utvecklingen.

Företaget grundades 2007 men har sina rötter i ett konsultföretag som startades redan 1999. I både Sverige, Norge och Danmark har Qvalia blivit utsett till ett så kallat Gasellföretag, ett av de snabbast växande. Man är nu ledande i Norden på konsulttjänster inom transaktionshantering, till exempel momsåtervinning. Bland kunderna finns stora företag som Volvo och Vattenfall. Arbetet med kunderna har inneburit att Qvalia är väl bekant med utmaningarna inom bokföring och fakturering. Deras molntjänst syftar till är att underlätta arbetet. AI (artificiell intelligens) hjälper till att identifiera fakturor, undvika fel och göra arbetet mindre tidskrävande. Tjänsten är utvecklad för att passa de både riktigt stora, såväl som små, företag och organisationer. När de arbetar tillsammans i tjänsten förbättras arbetet. Namnet Qvalia kom Henri på själv. Tankarna går till det latinska ordet Qualia som betyder sinnesupplevelse.

- Känslor eller upplevelser som inte går att beskriva, som exempel förnimmelsen av de goda jordgubbarna som du åt när du var liten, säger Henri.

Henri vill gärna hjälpa företag och kommuner att utveckla sina redovisningssystem och processer. Med tjänsten kan man sänka kostnaderna, spara tid och få bättre beslutsunderlag för exempelvis inköp. Det behöver inte bli dyrt. Tjänsten är gratis att börja använda. Man kan möjlighet bokföra betalningar och betala fakturor via telefonen. Det ter sig attraktivt när personal inte längre sitter på en och samma plats utan ibland arbetar från caféer, hemifrån eller på aktivitetsbaserade kontor. Vi pratar trender och kommer då in på hur handel idag fungerar och vikten av leveranser. Henri tror att det går att utveckla nya lösningar för informationshantering i samband med transporter. Vi kommer att handla mer och mer på nätet. Henri pratar om flöden och processer i företag och snart kanske Google levererar en caffelatte i stället för Starbucks. När man utvecklar appar för redovisning är utmaningen att inte tänka som vi gjort förut, med pappershantering fast på nätet, utan att tänka nytt.

-Men för att det skall fungera behöver lagstiftning och skattemyndigheten vara med på tåget, säger Henri.

Timingen för lansering av nya idéer blir viktig. Vi enas om att det har hänt så mycket inom branschen men att det ändå känns som om det går långsamt innan alla är med på tåget.

Av Liselotte Olsson Westlund