Skolor renoveras istället för att de byggs om från grunden by Carin Carlsdotter Denell

Många skolor och förskolor som byggdes på 60- och 70-talet behöver renoveras och ibland rivas. Ett inte helt enkelt jobb att bevara men ibland kan det faktiskt vara mödan värt. Både av ekonomiska skäl och med tanke på att det kostar mycket att placera barnen i tillfälliga paviljonger. Vi bygger just nu om flera skolor i med etappindelning. Lärare och barn får minska sin yta och ombyggnaden sker rum för rum. Fina ljussättningar och bättre akustik får skolan att se ut som ny igen.

På gång med TOL - kvalité håller längst by Carin Carlsdotter Denell

Stockholm Furniture Fair äger rum I februari varje år. Medarbetarna på TOL passade på att uppdatera sig om de senaste trenderna. Tre huvudsakliga trendspår finns att begrunda; lamporna är jättestora., telefonkiosken är tillbaka och de unika objekten blir mer intressanta än massproducerat slit och släng. (tryck på bilden för inspirerande bildspel)

Liselotte Olsson Westlund, en av TOL Arkitekters grundare, hur ser du på ovanstående trender?

-Att använda ljus som gestaltare av rum är mycket intressant. Armaturer kan bilda tak med akustisk funktion. Om man sätter in en stor lampa i ett rum tar den hela rummet i besittning och skapar karaktär.

-Idag när vi mailar och skickar meddelanden via telefonen blir det fysiska samtalet mindre vanligt. Kontoren blir tystare och det blir obekvämt att sitta i en tyst kontorsmiljö och prata. När man ibland behöver prata blir det därför viktigt att stänga in eller skärma av med ljudabsorberande material.

-Om man planerar kontorsmiljön på rätt sätt så blir det öppna landskapet tyst och lugnt, kanske att likställa med eget rum men ytbesparingen blir stor. Alltså många nya spännande produkter kommer på marknaden. Götesson och Glimåkra presenterade många fina lösningar på mässan.

Idag är många stolar likvärdiga. Anledningen är faktiskt den offentliga upphandlingarna som säger att man kan välja en likvärdig produkt. Därav så många lika produkter. Behövs då alla likvärdiga produkter. Som formgivare är det här förstås ett dilemma. Tanken på att skapa en nästan lika dan stol kan kännas fel när det redan finns en massa likvärdiga stolar. Inom offentlig miljö tenderar allt att bli lika. Formgivare värden över är trötta på situationen. Tänk om man kunde göra producera unika produkter på ett bra sätt i stället. För att ändra på det krävs en ändring av inställning. Formgivare och arkitekter är med på tåget men producenter tänker annorlunda. Men vi går en spännande framtid till mötes nu när vi måste hitta ett sätt att spara på naturens resurser och i stället producera möbler som kan användas i många, många år.

Vad ser vi för färger i år när det gäller mode och inredning?

-Naturfärger är årets trend. De sista årens lite hetsiga, klara pastell kulörer är mattare. De mörka kulörerna kommer att fasas ut för att ge plats åt toner av vitt igen.

Hur arbetar ni med att profilera kontor utifrån företagets profil?

-När vi inreder ett kontor till en kund brukar vi börja med en workshop. De flesta företag har en idé om vilka de är och vilka de vill vara, vilka medarbetare som de vill anställa och vilken profil de har. På workshopen arbetar vi tillsammans med vår beställare och omsätter värderingar till inredning och miljö. Små detaljer i inredningen gör företagets kontor unikt.

TOL Arkitekter har precis flyttat till en mer central plats i Stockholms innerstad. Vad tror du om platsens betydelse för framtidens kontor?

-Platsen för kontoret är oerhört viktig. För några dagar sedan besökte jag ett projektledarkontor vid Liljeholmen. Kontoret låg inbäddat i ett 60 tals-område. Trappuppgången kändes mörk och ljussättningen var inte uppdaterad på länge. När vi kom in i lokalen var det som att förflyttas 30 år tillbaka i tiden. Om man som projektledarföretag vill visa att man kan modern byggteknik och hjälper kunder att förbättra sina miljöer kan det vara viktigt att fundera lite extra när man väljer lokal.

Stockholms förtätas för att ge plats åt fler. Finns det någon risk med att huvudstaden växer så snabbt som den gör?

-Självklart ställer det till problem, men jag tror också att man kan lära sig mycket av problemen och göra bättre nästa gång. En kommun som sällan bygger och med stor avflyttning blir inte aktiv. Men med stor aktivitet skapas många bra saker och också saker som är mindre bra.

Ni blir snart fler på kontoret. Berätta om vad ni har på gång.

-TOL anställer två nya medarbetare som främst kommer att arbeta med nya skol- och förskoleprojekt. Det känns roligt att vi har kunnat växa och hittat ett sätt att arbeta vidare med våra värderingar och demokratisk arkitektur som främjar workshops samt spännande samarbeten med skolor, byggbolag och kommuner.

 

 

 

Hej Vasastan! by Carin Carlsdotter Denell

Närmaste T-bana är Rådmansgatan.

Närmaste T-bana är Rådmansgatan.

Var sak har sin tid. Efter tretton roliga år på Södermalm är det dags att se lite nya kvarter. I dag flyttar TOL Arkitekter in i nya ljusa härliga lokaler i Vasastan, mitt i centrala Stockholm. Adressen är Döbelnsgatan 55. Närmare än så blir det inte. Kom och hälsa på oss, vi bjuder på kaffe!

Processledning/workshops by Carin Carlsdotter Denell

I fredags hade vi förmånen att hålla en spännande workshop om processledning hos Huge Fastigheter.

I fredags hade vi förmånen att hålla en spännande workshop om processledning hos Huge Fastigheter.

VI JOBBAR MED TRENDSPANING FÖR ATT RESULTATET SKALL HÅLLA ÖVER TID

Vi erbjuder en workshop som hjälper ledningsgrupper och medarbetare att sätta upp målbilder för utformning i det nya kontoret, butiken, gallerian, restaurangen eller fastigheten. Kontakta Liselotte Olsson Westlund för ytterligare information.En Trend - politiserad arkitektur som tar ställning by Carin Carlsdotter Denell

eld.jpg

Unga som gamla lämnar gamla levnadsvanor för att leva mer miljömedvetet men hänger politikerna med undrar vi på TOL. I våra uppdrag för kommuner så är bilden väldigt olika. Några ser framåt och andra backar in i framtiden.

Vi vill inte backa men våra uppdragsgivare är inte alltid med på banan. Att göra något halvdant nu för att det betyder mindre pengar betyder oftast att det kostar ännu mer senare. Kan faktiskt liknas vid klimatförändringar och dess konsekvenser. Det är kanske kostsamt i närtid men våra barn kan uppleva en ljus framtid. Vårt arbete som arkitekter idag handlar faktiskt om att använda hållbara material som inte har tärt på jordens resurser när de tillverkas eller fraktas till våra byggen. Vi slås fortfarande av hur mycket plast man använder i skolor. Är det här verkligen det politikerna vill eller låter vi städpersonal och förvaltare diktera villkoren. I så fall kan vi aldrig lyfta blicken.

Nomaden, människor som flyr, flyttar, reser ger världen en gemensam idé om arkitektur

Att vara nomad är fantastiskt men det påverkar vår miljö när vi flyger hit och dit i jakt på upplevelser. TOL flög till Venedig för att besöka en arkitekturbiennal fylld av oro för framtiden och jordens resurser. Att leva som man lär är svårt och skapar osäkerhet.

Att bevara och ta hand om historiska byggnader

Ryssland bjöd på en fin utställning om nya och gamla stationsbyggnader. Det vi skapar nu ska också kunna bli historia. Och det var kanske just historien och tillbakablickandet som fått gestalta rädslan för framtiden. Frankrike visade byggnader som förfaller, blir fria rum, som sen restaureras. De var inte ensamma som land att ta det bevarande perspektivet och vi ser en spännande trend.

Ja det finns verkligen mycket att göra men men nu tar vi julledigt och skickar en hälsning till er om att undvika massproducerade julklappar och onödigt frosseri för att i stället ta er tid för tankar och gemenskap.

GOD JUL önskar TOL Arkitekter

Ny skola ersätter 50-talsskola i Tullinge by Carin Carlsdotter Denell

Entré till nya Falkbergsskolan i Tullinge.

Entré till nya Falkbergsskolan i Tullinge.

2017 fattades beslut om att den gamla Falkbergsskolan i Tullinge skulle rivas och en ny byggas. TOL fick förmånen att arbeta fram det nya förslaget som innebär att aulan och matsalen blir kvar men allt i övrigt rivs. Många olika anledningar finns till beslutet att bevara aulan och matsalen men arkitektoniskt blev det förstås en viktig parameter för den lösning som vi nu ritat fram. Två olika byggnader på olika höjder skall få en koppling till en ny skola i två plan. Den gamla skolan inrymmer skyddsrum för eventuell krigssituation. Även dessa måste rivas och byggas upp på nytt.

Den gamla skolan är från 1957 och består av många byggnader som ligger på olika nivåer. I den nya skolan kommer allt att vara tillgängligt och lätt att nå. Den nya byggnaden kommer att kosta ca 200 miljoner. När utbildningsnämnden beslutat att riva skolan och bygga en ny hade man gått till botten med de olika alternativen. Det mest ekonomiska blev nybyggnad.

Skolan kommer att bli skofri vilket skapar en lugn och trivsam atmosfär. För att få skolan att ansluta till de befintliga byggnaderna har vi föreslagit tegelfasader och entrén i öster får en vacker gårdsbildning intill den gamla matsalsbyggnaden. Inredningen i skolan är tänkt att hålla över tid med slitstarka material och vacker smutstålig färgsättning.

 

70-talskolor designas om by Carin Carlsdotter Denell

TOL ändrar och ritar just nu om flera 70-talskolor. Planlösningarna anpassas till modern pedagogik. Skofria skolor är bra för att det påverkar miljön i skolan på så många olika sätt. Man kan inreda miljöerna med andra möbler och få till en helt annan trivsel. Ljudet och barnens beteenden förändras.